top of page

Profesyonel Koçluk

Koçluk, hem bireysel potansiyeli keÅŸfetmek adına hem de kurumsal geliÅŸim yolculuÄŸunda en deÄŸerli öÄŸrenme araçlarından biridir. Yönetici ve yönetici adaylarının liderlik performansını artırmaya yardımcı olan koçluk desteÄŸi; takımların, birlikte yaratma sürecini destekleyerek verimliliÄŸin artırılmasını saÄŸlamaktadır. 

​

Üst düzey yöneticilerde yapılan en küçük deÄŸiÅŸiklikler bile kurumlar için büyük dönüÅŸümlere sebep olabilmektedir. Bu baÄŸlamda ihtiyaç duyulan davranış deÄŸiÅŸikliÄŸini gerçekleÅŸtirmek ya da geliÅŸim yolculuÄŸunda potansiyelini ortaya çıkarmak isteyen yönetici ve yönetici adayları koçluk desteÄŸi almayı tercih etmektedir.

Yönetici KoçluÄŸu, üst ve orta düzey yöneticilerin liderlik becerilerini geliÅŸtirerek performanslarını artırmaları sonucunda orta ve uzun vadeli kurumsal hedeflerine ulaÅŸmalarını destekleyen bir süreçtir. Yöneticinin sahip olduÄŸu bilgiyi hayata geçirmesini teÅŸvik ederek liderlik kimliÄŸini daha güçlü kullanmasını destekleyen koçluk süreci kurumsal baÅŸarıda yöneticinin bireysel katkısının arttırılmasına yardımcı olur.

​

  • Yönetici koçluÄŸu sürecinde danışanlarımıza yapılandırılmış ve hedef odaklı bir destek süreci sunulmaktadır.

  • Koçluk sürecini 8-12 seans olarak planlanmakta ve seanslar ortalama 2-4 haftada bir gerçekleÅŸtirilmektedir.

  • Süreç bitiminde hedefe iliÅŸkin ulaşılan sonuçlar üzerine deÄŸerlendirme yapılarak davranış deÄŸiÅŸikliÄŸinin ne ölçüde gerçekleÅŸtiÄŸi saptanır.

Yönetici
KoçluÄŸu

Takım
KoçluÄŸu

Liderler ve takımlar ÅŸirketlerin vizyon ve misyonunu yerine getirmek için çalışır. Takım koçu ise yüksek performanslı ekiplerin oluÅŸumuna ve sürekliliÄŸinedestek saÄŸlar. Takım koçluÄŸu, profesyonel bir koç tarafından yönetilen, organizasyonel ve bireysel amaçlara ulaÅŸmak için birleÅŸtirilen enerjiyi ve bu enerjiden elde edilen verimi artırmak için oluÅŸturulan yapılandırılmış bir grup sürecidir. Takım koçluÄŸu ile; çalışanlar birbirine güvenmeyi ve saygı duymayı öÄŸrenirken birbirleri ile açık iletiÅŸim kurma davranışı geliÅŸtirir. 

​

  • Tüm takımın sürece dahil edilmesi son derece önemlidir.

  • Seansa katılan ekip üyesi sayısında ICF tarafından belirlenmiÅŸ ve önerilen standartlar esas alınır.

  • Gözlem seansından itibaren ortalama 7 seanstan oluÅŸan bir süreci kapsar.

  • Her seans arasında takımın durumuna göre 10 - 30 gün vardır. Bu sürelere takım ile birlikte karar verilir.

bottom of page